In ´t Blauwborgje waren er Noro virus besmettingen in jan 2014. We laten de informatie op de website staan. Zodat bij eventuele nieuwe uitbraken je hier direct de informatie kan vinden.
Norovirus is een besmettelijke buikgriep. Dit veroorzaakt een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Dit wordt meestal buikgriep genoemd. Braken en diarree zijn de meest voorkomende klachten. Daarnaast kan men ook last hebben van misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Er is geen medicijn voor de behandeling van het norovirus.
De klachten ontstaan een tot drie dagen nadat iemand het virus binnen krijgt. Na maximaal vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen. Bij jonge ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer aanhouden. Hierbij kan uitdroging ontstaan.
Het is wel van belang dat de zieke voldoende vocht, suikers en zouten (ORS) binnen krijgt om uitdroging te voorkomen. Kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel kunnen gegeten worden.
Besmetting met het norovirus is te voorkomen met strenge hygiënemaatregelen.
Op wikepedia stonden onderstaande maatregelen :
- Was en ontsmet de handen zeer goed na toiletgebruik, voor de bereiding van voedsel, voor het eten en zeker na het opruimen van diarree en braaksel.
- Gebruik papieren wegwerphanddoeken na het handen wassen.
- Zieken dienen een apart toilet te gebruiken tot vier dagen na het verdwijnen van de klachten.
- Maak dagelijks het toilet schoon met een bleekwateroplossing (liefst 40 delen water op één deel bleekwater). Maak vervolgens het toilet schoon van de schone kant naar de vieze kant.
- Maak de deurknop, de kraanknop, de spoelknop van het toilet en de lichtschakelaar schoon met een desinfectans.
- Vuile was apart wassen in de wasmachine op een zo hoog mogelijke temperatuur. Kookwas 90°C of 2 maal op 60°C. Bij die laatste was dient na het drogen van het wasgoed/beddengoed te worden gestreken op een zo hoog mogelijke temperatuur.