RTL Nieuws berichtte dat zorgorganisaties ten onrechte kosten berekenen voor het opbaren in de eigen kamer
Het rtl nieuws kunt u hier lezen :
verzorgingstehuizen-tehuis-kosten-opbaren-overledenen-doden-dood
Het RTL nieuws vertelt dat verzorgings- en verpleegtehuizen regelmatig extra kosten berekenen als een overleden bewoner in zijn kamer opgebaard wordt. Deze tehuizen brengen kosten in rekening bij de familie, terwijl ze voor de huur van de kamer ook geld van de overheid krijgen.
Hoe zit het nu met die kosten na opbaren en een verpleegtehuis?
Dagen na overlijden, nabestaanden kunnen 7 dagen de kamer gebruiken
Verpleeghuizen krijgen na het overlijden maximaal 13 dagen (artikel 6.2.1) een vergoeding voor de kosten van de kamer. Landelijke cliëntenorganisaties (LOC, Consumentenbond, Patiëntenfederatie Nederland) en brancheorganisaties van zorgaanbieders (ActiZ, Zorgthuisnl) hebben afgesproken dat nabestaanden daarvan 7 dagen kunnen gebruiken om de overledene eventueel op te baren en de kamer leeg te ruimen. Zorgaanbieders hebben vervolgens 6 dagen de tijd om de kamer gereed te maken voor een volgende bewoner. Dit staat in de Algemene Voorwaarden VVT (bijzondere module Zorg met verblijf).
Zorgorganisaties kunnen deze dagen declareren vanaf het moment dat de bewoner is overleden. En zijn dus ook van toepassing op de dagen dat de cliënt is opgebaard. Dat zijn de zogenaamde mutatiedagen.
De eerste 7 dagen Voor rekening van verpleeghuis
Omdat de beschikbaarheid van de kamer bekostigd wordt via de mutatiedagen, zijn daaraan voor de nabestaanden geen kosten verbonden. Zolang het opbaren en leegruimen van de kamer binnen 7 dagen na het overlijden past. Hebben de nabestaanden hiervoor meer tijd nodig? Dan mag de zorgorganisatie de extra dagen bij hen in rekening brengen.
Daarnaast zijn het schouwen, gereedmaken voor transport en het tijdelijk koelen na het overlijden van een bewoner voor rekening van de zorgorganisatie. Dat staat in het Wlz-Kompas van Zorginstituut Nederland.
Voor rekening nabestaanden
Nabestaanden zijn verantwoordelijk voor de kosten van het afleggen en opbaren. Dit valt namelijk niet onder de verzekerde zorg van de Wet langdurige zorg (Wlz). Als er een overlijdensverzekering is, worden deze kosten vergoed door de verzekeraar.
Als de zorgorganisatie kosten maakt voor het afleggen en opbaren komen deze voor rekening van de nabestaanden. Het komt bijvoorbeeld voor dat zorgmedewerkers assisteren bij het afleggen of dat voor het opbaren een koelinstallatie van de zorgaanbieder wordt gebruikt. Dit kan kan de zorgorganisatie in rekening brengen aan nabestaanden of de uitvaartverzekeraar.
Rol cliëntenraad
In de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) staat dat de cliëntenraad een verzwaard adviesrecht heeft over ‘voor cliënten geldende regelingen’. Daar vallen ook de kosten van afleggen en opbaren onder. De bestuurder en de cliëntenraad maken afspraken welke diensten tegen welke prijs bij de nabestaanden in rekening worden gebracht. Ook is het belangrijk dat deze afspraken bij alle bewoners en hun naasten bekend zijn.
**Disclaimer : Deze informatie is afkomstig van het LOC en het ACTIS. De FamilieBlauwborgje website probeert u zo goed mogelijk te informeren. Maar is niet verantwoordelijk voor verdere afhandeling voor uw persoonlijke situatie, of mogelijke wijzigingen en uitzonderingen die ons niet bekend zijn. U blijft zelf altijd verantwoordelijk.
Goed om deze informatie over kosten van opbaren eens op een rijtje te hebben. Ik heb bij het overlijden en de uitvaart van een familielid hier een aantal jaren geleden discussie over gevoerd. Ik mag hopen dat het nog even duurt, maar bij de volgende keer kom ik qua kosten voor verpleeghuis en familie goed beslagen ten ijs.
Heel belangrijk, deze duidelijkheid over kosten van het opbaren. Je mag hopen dat zorgorganisaties discreet en fair met kosten in geval van overlijden omgaan. Een uitvaart kost al genoeg.