Dan laat de instelling dat doen door een verzorgende of pedicure. Dat heet persoonlijke verzorging. De kosten van persoonlijke verzorging zijn voor rekening van de instelling. Voetverzorging die niets te maken heeft met uw ziekte, aandoening of ouderdom, is geen AWBZ-zorg, bv, het weghalen van likdoorns en eelt of het lakken van uw teennagels. U kunt dat door een pedicure laten doen. De kosten van deze voetverzorging komen voor u eigen rekening.
Hebben uw voeten door suikerziekte speciale zorg nodig? Zoals voetcontrole, voetonderzoek en behandeling van huid- en nagelproblemen? Dan heet dat behandeling. De behandeling kan worden gegeven door een dokter of door een gespecialiseerde pedicure of podotherapeut. De instelling of uw zorgverzekeraar betaalt de behandeling.
Deze tekst is overgenomen uit de brochure :
Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling
De Nederlands zorgautoriteit (NZa) schrijft het volgende :
Voetverzorging is onderdeel van de aanspraken. Luxe voetverzorging (voetmassage, lakken van nagels) valt hier niet onder, maar de instelling moet zorgen voor voetverzorging (bijvoorbeeld het knippen van teennagels) van bewoners die dat zelf niet meer kunnen. Daarvoor mag geen betaling door de bewoner worden gevraagd. Hierbij is het niet van belang of de voetverzorging gebeurt door een pedicure of door een verzorgende van de instelling.
De NZa heeft circa 40 meldingen ontvangen over het niet verstrekken van voetverzorging door instellingen; veelal worden bewoners door instellingen verwezen naar een pedicure. Bewoners betalen dan ten onrechte zelf voor de voetverzorging.
De NZa geeft een voorbeeld van een dergelijke klacht:
“Mijn vriend zit in een rolstoel en kan helaas niet meer lopen. Mede door Parkinson. U begrijpt dat hij niet zelf bij zijn voeten kan en nog minder de kracht in zijn vingers heeft om zelf zijn nagels te knippen. Alle kosten voor de pedicure moet hij zelf betalen.”
Deze tekst is overgenomen uit de NZa brochure :
Extra betalingen in AWBZ-instellingen – Onterechte betalingen en aanvullende diensten
Dit stuk over de pedicure vergoeding hebben we op de site geplaatst omdat hierover soms discussie ontstaat. En ook de verpleging bij ´t Blauwborgje niet altijd geïnformeerd blijkt over deze regeling.
Lees ook de informatie bij Zorgbelang hierover:
http://adviespuntzorgbelang.nl/met-gekromde-tenen
Hier kun je lezen hoe een familielid een klachtenprocedure moest starten om de onterechte rekeningen voor de pedicure vergoed te krijgen.