WLZ instelling waar hebt u recht op

Over waar u recht op heeft wanneer u in een Wlz-­instelling woont

Dit betreft mensen die de hele dag zorg krijgen en in een zorginstelling verblijven. Het betreft  zware zorg voor kwetsbare ouderen, gehandicapten en mensen met een psychische aandoening.

Deze zorg  is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is de opvolger van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Cliënten en cliëntenraden in Wlz­-zorginstellingen hebben nogal eens vragen zoals:  Wie betaalt de pedicure? Is een koekje een tussendoortje? Hoe zit het nu precies met de waskosten?

Het Zorginstituut Nederland brengt geen folders meer uit over de zorg in een WLZ-instelling.  Informatie over de zorg in een Wlz-instelling kunt u vinden in het Wlz-kompas van het Zorginstituut Nederland.

Relevante informatie uit de vroegere AWBZ-publieksbrochure ‘Uw zorg in een AWBZ-instelling’ heeft het Zorginstituut Nederland overgenomen in het WLZ-kompas. Ze staan in de rubriek ‘Overige voorzieningen‘.

  • Welke zorg valt onder de WLZ
  • Hoe verhouden de Wlz-aanspraken zich tot andere wettelijke regelingen
  • Het Wlz-kompas wordt geregeld aangevuld en geactualiseerd
  • Het kompas is bestemd voor burgers en voor professionals in de zorg

Aanvullingen
Hebt u opmerkingen of een vraag over de inhoud, dan kunt u hiervoor het contactformulier op de website van het Zorginstituut Nederland gebruiken.

Instellingen die zich wel en niet aan de regelgeving houden

Veel instellingen houden zich goed aan de regelgeving. Ook zijn er instellingen die de regelgeving niet altijd volledig naleven. Cliëntenraden hebben op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) een verzwaard adviesrecht over alle ‘voor cliënten geldende regelingen’.

Wie betaalt uw zorg vanuit de Wlz?

Iedereen die in Nederland woont of werkt en die is verzekerd voor zorg vanuit de Wlz betaalt hiervoor premie. Hieruit wordt de zorg betaald. Vaak betaalt u ook een eigen bijdrage. Dit wordt geregeld via het CAK, het Centraal Administratie Kantoor. Voor vragen over de eigen bijdrage van het CAK kan contact opgenomen worden met het CAK via de website www.hetcak.nl. Of bel 0800 ­0087.

Een gedachte over “WLZ instelling waar hebt u recht op

  1. Goed om dit artikel op de site te zetten. De WLZ vervangt de AWBZ maar de inhoud blijft hetzelfde, volgens mij. Of is er wel iets verandert? Met name blijven de pedicure-kosten voor rekening van de instelling omdat bewoners van verpleeghuizen veelal aan de 3 criteria`s voldoen Deze zijn: Als u door OUDERDOM/ZIEKTE/ AANDOENING niet zelf uw teennagels meer kunt verzorgen, dan is de pedicure-rekening voor de instelling.
    Graag een reaktie….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>